ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

Γεωτρήσεις πετρελαίου στην Ελλάδα και Κύπρο αποτελούν επίκαιρο φαινόμενο τα τελευταία έτη. Είναι γνωστό πως εντοπίζονται κοιτάσματα υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου. Διεθνής πετρελαϊκές εταιρίες εξόρυξης δηλώνουν ενδιαφέρον για τις γεωτρήσεις πετρελαίου, τόσο στην έρευνα όσο και στην άντληση του υδρογονάνθρακα.

Οι γεωτρήσεις πετρελαίου γνωστές και ως μαύρος χρυσός ευνοούν την ανάπτυξη της χώρας παρέχοντας επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας. Η γεωλογική δομή της Ελλάδας διαθέτει ορυκτό πλούτο ανεκτίμητης αξίας όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και ο λιγνίτης. Η μόνη πρόσβαση στα αναξιοποίητα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και των υπόλοιπων ορυκτών πόρων είναι μέσω γεωτρήσεων εξόρυξης.

Στην Ελλάδα οι έρευνες και οι γεωτρήσεις για τον εντοπισμό σε κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου έχουν ξεκινήσει με ταχύς ρυθμούς. Η εξόρυξη, η παραγωγή και η άντληση πετρελαίου και αερίου είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί γνώση και σωστό σχεδιασμό. Η επένδυση στις γεωτρήσεις πετρελαίου αφορά όλους τους ενεργούς Έλληνες πολίτες, με συνειδητή σκέψη που ατενίζουν ένα εποικοδομητικό μέλλον.

Οι γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη – ΑΟΖ αποτελεί μία γκρίζα θαλάσσια περιοχή. Δικαίωμα για την έρευνα και την γεώτρηση εξόρυξης έχει μονάχα ένα κράτος το οποίο αποτελεί προέκταση της ακτογραμμής του. Η εποχή που διανύουμε έχει καταστήσει αναγκαία διαδικασία τον εντοπισμό νέων ορυκτών κοιτασμάτων.

γεωτρήσεις πετρελαίου

Γεωτρήσεις πετρελαίου, η επένδυση του αιώνα...

Οι γεωτρήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο αποτελεί το επίκεντρο παγκόσμιου ενδιαφέροντος για το πετρέλαιο. Τα κοιτάσματα υπολογίζονται σε μεγάλες ποσότητες λόγω των γεωλογικών σχηματισμών και του τεκτονισμού. Οι εταιρείες εξόρυξης υδρογονανθράκων δηλώνουν την προτίμησή τους, από κάθε κράτος του πλανήτη.

Η ανόρυξη των γεωτρήσεων προϋποθέτει ιδιαίτερη προσοχή και συστηματική μελέτη καθώς το εύθραυστο περιβάλλον δεν αντέχει επιπλέον μόλυνση. Στις γεωτρήσεις για την εκμετάλλευση των ορυκτών πόρων πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας τόσο για το περιβάλλον όσο και για το ανθρώπινο δυναμικό.

Είναι σαφές πως η γεώτρηση πετρελαίου στην Ελλάδα και στην Κύπρο αποτελεί ένα επενδυτικό κεφάλαιο έργου. Τα βάθη γεώτρησης είναι αρκετά μεγάλα με ιδιαίτερες γεωλογικές δομές για την άντληση πετρελαίου. Έτσι διαμορφώνεται κι ένα πελώριο κοστολόγιο στην διάνοιξη των γεωτρήσεων.

Μόνο με την πλήρη ενημέρωση των πολιτών και τις σωστές αποφάσεις του ελληνικού κράτους θα επωφεληθούμε από τις γεωτρήσεις πετρελαίου.

Facebook
Pinterest
Twitter
Tumblr
LinkedIn